Windows 7 yedekleme ile bilgisayarı yedeklemek

Dosyalarınızın yedeğini oluşturma

Dosyalarınızı kaybetmemek için düzenli olarak yedek almanız gerekir. Otomatik yedeklemeler kurabilir veya dosyalarınızı istediğiniz zaman kendiniz yedekleyebilirsiniz.

Yedekleme ve Geri Yüklemeyi açmak veya kurmak:

  1. Yedekleme ve Geri Yükleme’yi açmak için sırası ile Başlat düğmesini, Denetim Masası’nı, Sistem ve Bakım’ı ve ardından Yedekleme ve Geri Yükleme’yi tıklatın.
  2. Aşağıdakilerden birini yapın:
    • Windows Yedekleme’yi daha önce hiç kullanmadıysanız Yedeklemeyi kur’u tıklatın ve ardından sihirbazdaki adımları izleyin. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
    • Daha önce yedek oluşturduysanız, düzenli aralıklarla zamanlanan yedeklemenin gerçekleşmesini bekleyebilir veya Şimdi yedekle’yi tıklatarak el ile yeni bir yedek oluşturabilirsiniz. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

Not:

  • Windows’un yüklü olduğu aynı sabit diske dosyalarınızı yedeklememelisiniz. Çünkü windows çöktüğünde veya bu sabit diskiniz zarar gördüğünde dosyalarınıza ulaşamazsınız. Zaten bu yüzden yedek almanız gerekmektedir.
  • Yetkisiz kullanıcıların dosyalarınıza erişim sağlamasını önlemek amacıyla, yedekler için kullanılan medyaları (harici sabit diskleri, DVD veya CD’leri) her zaman güvenli bir yerde saklayın. Bilgisayarınızdan ayrı, ateşe dayanıklı bir konumda saklamanız önerilir. Yedeğinizdeki verileri şifrelemeyi de düşünebilirsiniz. (Şifreleme yapacaksanız bu şifreyi asla unutmamanız gerekir.)

Önceki Windows sürümünden yükseltme yapıldıktan sonra yedekleme kurmak için

Windows’u yükselttikten sonra, önceki Windows sürümünde zamanlanmış yedeklemeniz olsa da, Windows Yedekleme’yi kurmanız gerekir. Bunun nedeni, yedekleme programında birçok değişiklik olmasıdır. Yedeklenecek dosya türlerini seçmek yerine, Windows’un kitaplıklarda, masaüstünde ve varsayılan Windows klasörlerinde kayıtlı veri dosyalarını yedeklemesini sağlayabilir ya da yedeklenecek belirli kitaplıkları ve klasörleri seçebilirsiniz. Bilgisayarınızın bir sistem yansımasını da oluşturabilirsiniz. Daha aşağıdaki adımlarda windowsun hangi dosyaları yedekleyeceğini seçme işlemi anlatılmaktadır.

Yedeklemenizi kurmak için aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Yedekleme ve Geri Yükleme’yi açmak için sırası ile Başlat düğmesini, Denetim Masası’nı, Sistem ve Bakım’ı ve ardından Yedekleme ve Geri Yükleme’yi tıklatın.
  2. Yedeklemeyi kur’u tıklatın ve sonra sihirbazdaki adımları izleyin. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

Windows hangi dosyaların yedekleneceğini nasıl seçer?

Windows Yedekleme’yi kullanarak dosyalarınızı yedeklerken, Windows’un nelerin yedekleneceğini seçmesini sağlayabilir veya yedeklemek istediğinizi tek tek klasör ve sürücüleri kendiniz seçebilirsiniz. Neleri seçtiğinize bağlı olarak, yedeğiniz aşağıdaki bölümlerde açıklanan öğeleri içerir:

Windows seçsin

Windows’un nelerin yedekleneceğini seçmesini sağlarsanız, aşağıdaki öğeler yedeğinize dahil edilir:

  • Kitaplıklarda, masaüstünde ve söz konusu bilgisayarda kullanıcı hesabı olan herkesin varsayılan Windows klasörlerinde kayıtlı veri dosyaları.

Not:

    • Yalnızca kitaplıklardaki yerel dosyalar yedeklemeye dahil edilir. Ağdaki farklı bir bilgisayarda bulunan sürücüde kayıtlı bir kitaplıkta, Internet’te, yedeği kaydettiğiniz aynı sürücüde veya NTFS dosya sistemi kullanarak biçimlendirilmemiş bir sürücüde dosyalarınız varsa, bunlar yedeklemeye dahil edilmez.
    • Varsayılan Windows klasörleri arasında, AppData, Kişiler, Masaüstü, Karşıdan Yüklemeler, Sık Kullanılanlar, Bağlantılar, Kaydedilen Oyunlar ve Aramalar yer alır.

 

  • Yedeğinizi kaydettiğiniz sürücü, NTFS dosya sistemi kullanılarak biçimlendirilmişse ve yeterli disk alanına sahipse, programlarınızın, Windows’un ve tüm sürücü ve kayıt defteri ayarlarının bir sistem yansıması da yedeğe dahil edilir. Sabit sürücünüz veya bilgisayarınız bozulacak olursa, bilgisayarınızın içeriklerini geri yüklemek için bu yansıma kullanılabilir.

Sistem görüntüsü nedir?

Sistem görüntüsü, tam bir sürücü kopyasıdır. Varsayılan olarak sistem görüntüsü, Windows’un çalıştırılması için gereken sürücüleri içerir. Ayrıca Windows ve sistem ayarlarınızı, programları ve dosyaları da içerir. Sabit diskiniz veya bilgisayarınız bozulacak olursa, bilgisayarınızın içeriklerini geri yüklemek için bir sistem görüntüsü kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızı bir sistem görüntüsünden geri yüklediğinizde bu tam geri yükleme olur; geri yüklenecek tek tek öğeleri seçemezsiniz ve tüm geçerli programlarınız, sistem ayarlarınız ve dosyalarınız, sistem görüntüsünün içerikleriyle değiştirilir.

Bu yedekleme türü kişisel dosyalarınızı içerse de, gerektiğinde tek tek dosya ve klasörleri de geri yükleyebilmeniz için Windows Yedekleme’yi kullanarak dosyalarınızı düzenli aralıklarla yedeklemeniz gerekir. Windows Yedekleme’yi kurarken, Windows’un nelerin yedekleneceğini seçmesini sağlayabilir (bu durumda sistem görüntüsü de yedeğe dahil olacaktır) veya yedeklemek istediğiniz öğeleri ve sistem görüntüsünü dahil etmek isteyip istemediğinizi seçebilirsiniz.

Programlarınızı, sistem ayarlarınızı ve dosyalarınızı yedekleme

Windows’un bir kopyasını ve programlarınızın, sistem ayarlarınızın ve dosyalarınızın kopyalarını içeren bir sistem yansıması oluşturabilirsiniz. Daha sonra sistem yansıması, özgün programlardan, ayarlardan ve dosyalardan ayrı bir konuma depolanır. Sabit diskiniz veya bilgisayarınız tamamen bozulacak olursa, bilgisayarınızın içeriklerini geri yüklemek için bu yansımayı kullanabilirsiniz.

Dosyalarınızı yedeklemek için Windows Yedekleme’yi kullanıyorsanız, dosyalarınız her yedeklendiğinde bir sistem yansıması oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Dosyalar USB flash sürücüye, CD’ye, DVD’ye veya bir sabit sürücüye kaydedilebilir. Sistem yansıması bir sabit sürücüye kaydedilmelidir. Varsayılan olarak sistem yansıması yalnızca Windows’un çalışması için gereken sürücüleri içerir.

Sistem yansımasına başka sürücüler eklemek isterseniz, sistem yansımasını el ile oluşturmalısınız. Sistem yansımasını el ile oluşturursanız, USB flash sürücüye, CD’ye, DVD’ye veya bir sabit sürücüye kaydedilebilir. Sistem yansımasını el ile oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin

Not:

Bir sürücünün sistem yansımasının oluşturulması için, sürücünün NTFS dosya sistemi kullanılarak biçimlendirilmesi gerekir. Sistem yansımasını bir sabit sürücüye veya USB flash sürücüye kaydediyorsanız, NTFS dosya sistemi kullanılarak biçimlendirilmelidir.

  1. Yedekleme ve Geri Yükleme’yi açmak için Başlat düğmesini, Denetim Masası’nı, Sistem ve Bakım’ı ve ardından Yedekleme ve Geri Yükleme’yi tıklatın.
  2. Sol bölmede Sistem görüntüsü oluştur’u tıklatın ve sihirbazdaki adımları izleyin. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

Sistem yansımalarının farklı sürümlerini saklama

Sistem yansımalarınızı iç veya dış sürücüye ya da CD’ye veya DVD’ye kaydediyorsanız, sistem yansımalarının birçok sürümünü saklayabilirsiniz. İç ve dış sürücülerde, sürücüde boş alan kalmadığında eski sistem yansımaları silinir. Disk alanından tasarruf etmek için, eski sistem yansımalarını el ile silebilirsiniz.

Sistem yansımalarınızı bir ağ konumuna kaydediyorsanız, her bilgisayar için yalnızca en son sistem yansımasını saklayabilirsiniz. Sistem yansımaları, sürücü\WindowsImageBackup\bilgisayar adı\ biçiminde kaydedilir. Bilgisayarın varolan bir sistem yansıması bulunuyorsa ve aynı bilgisayar için yeni bir sistem yansıması oluşturuyorsanız, yeni sistem yansıması varolanın üzerine yazılır. Varolan sistem yansımasını saklamak istiyorsanız, yeni sistem yansımasını oluşturmadan önce aşağıdaki adımları izleyerek varolan sistem yansımasını farklı bir konuma kopyalayabilirsiniz:

  1. Sistem yansımasının konumuna gidin.
  2. WindowsImageBackup klasörünü yeni bir konuma kopyalayın.

Yeni ve tam bir yedek oluşturmak için

İlk yedeği oluşturduktan sonra, Windows Yedekleme, yeni veya değiştirilmiş bilgileri sonraki yedeklerinize ekler. Yedeklerinizi sabit sürücüye veya ağ konumuna kaydediyorsanız, Windows Yedekleme gerektiğinde otomatik olarak yeni ve tam bir yedek oluşturur. Yedeklerinizi CD’lere veya DVD’lere kaydediyorsanız ve varolan yedekleme diskini bulamıyorsanız ya da bilgisayarınızdaki tüm dosyaların yeni bir yedeğini oluşturmak istiyorsanız, tam yedek oluşturabilirsiniz. Tam yedek oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Yedekleme ve Geri Yükleme’yi açmak için sırası ile Başlat düğmesini, Denetim Masası’nı, Sistem ve Bakım’ı ve ardından Yedekleme ve Geri Yükleme’yi tıklatın.
  2. Sol bölmede Yeni, tam yedek oluştur’u tıklatın.

Ben seçeyim

Tek tek klasörleri, kitaplıkları veya sürücüleri yedeklemeyi seçebilirsiniz.

Not:

  • Bilinen sistem klasörlerindeki (Windows’un çalıştırılması için gerekli dosyaları içeren klasörlerdeki) tüm dosyalar ve bilinen program dosyaları (program yüklendiğinde kayıt defterindeki programın bir parçası olarak kendilerini tanımlayan dosyalar) seçili klasörde de olsalar yedeklenmezler.
  • Bir klasör veya sürücü seçilmezse, o klasör ya da sürücünün içerikleri yedeklenmez.

Not2: Windows Yedekleme, aşağıdaki öğeleri yedeklemez:

  • Program dosyaları (program yüklendiğinde kayıt defterindeki programın bir parçası olarak kendilerini tanımlayan dosyalar).
  • FAT dosya sistemi kullanılarak biçimlendirilmiş sabit disklerde depolanan dosyalar.
  • Geri Dönüşüm Kutusu’ndaki dosyalar.
  • Sürücülerdeki 1 GB’den küçük olan geçici dosyalar.

 

“Windows 7 yedekleme ile bilgisayarı yedeklemek” için bir cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.