Microsoft Hyper-V kurulumu için Windows 8 İstemci Hyper-V Kullanımı makalesini inceleyebilirsiniz. Hyper-V kurduktan sonra ise aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki makale hem Windows Server 2012 hem Windows 8 Hyper-V teknolojisi için geçerlidir.
Microsoft Hyper-V teknolojisini kullanarak sanal makine oluşturmak:
- Farenizi sağ üst köşeye götürün veya sol üst köşeye dokunun.
- Gelen pencereden ara’ya tıklayın veya dokunun.
- Uygulamalar bölümünde arama çubuğuna hyper yazın.
- Gelen Hyper-V Yöneticisine tıklayın veya dokunun.
- Masaüstünüzde Hyper-V Yöneticisi açılacaktır.
- Bu pencerenin sol tarafında fiziksel makinenizin ismi yer alır. Sağ taraf ise seçili fiziksel makineye bağlı sanal makinelerinizin bulunduğu bölümdür.
- Sağ taraftaki menüden Yeni’ye tıklayın veya dokunun, gelen listeden sanal makine… bölümüne tıklayın veya dokunun.
- Karşınıza sanal makinenizi oluşturacağınız bir sihirbaz çıkacaktır.
- Bu sihirbazı kullanarak yeni bir sanal makine oluşturabiliriz. İlk tanıtım sayfasını ileri diyerek geçebilirsiniz.
- Gelen pencerede Ad kısmına sanal makinenizin ismini girmeniz istenir. Buraya vereceğiniz ad daha sonra oluşturacağınız sanal makinelerle karıştırmamanız içindir. Bu yüzden hangi makinenin ne işe yarayacağını hatırlatan isimler girmeniz sizin yararınıza olacaktır. Altında yer alan sanal makineyi farklı konuma depola bölümü ise sanal makinenizin sanal diskinin oluşturulacağı konumu belirtir. Default konumu zaten aşağıdaki resimdeki gibidir. Makinenizin adını verdikten sonra ileri butonuna basın veya dokunun.
- Bu bölümde makinenizin açılışta kullanacağı minimum bellek miktarını girmeniz istenir. Fiziksel makinenizin ram miktarına göre girebileceğiniz değer yükselir veya düşer. Tavsiyem en az 512 MB olarak belirlemenizdir. Ram miktarını belirledikten sonra İleri tuşuna basın veya dokunun.
- Bu adımda ise daha sonra tanımlayacağımız fiziksel ethernet kartını kullanabilmesi için sanal ağı seçmeniz istenir. Bu tanımlama yapıldığında sanal makineniz fiziksel etherneti kullanarak ağa bağlanacaktır. Şu anda ilk sanal makinemizi oluşturduğumuzdan bu kısmı ileri butonuna tıklayarak veya dokunarak geçebilirsiniz. Eğer daha önceden tanımladığınız bir sanal ağ varsa buradan o ağı seçebilirsiniz.
- Gelen ekranda ise yeni bir sanal disk oluşturabilir veya daha önce oluşturulmuş bir sanal disk bağlayabiliriz. İlk kurulum olduğundan sanal disk oluştur seçeneği işimizi görecektir. Bu kısımda Ad hanesi sanal diskin ismini, konum hanesi sanal diskin nereye kaydedileceğini, boyut ise sanal diskinizin boyutunu belirler. Boyut hanesinde fiziksel diskinizin boyutunu dikkate alarak girmeniz gerekir. Buna göre planlama yaparak en büyük disk boyutunu buraya girebilirsiniz. Gerekli bilgileri girdikten sonra ileri butonuna dokunun veya basın.
- Bu ekranda ise işletim sistemini kuracağınız medyanın ayarları bulunmaktadır. Bu ekranda 3 tane bölüm görebilirsiniz. 1. Bölüm işletim sistemini daha sonra yükle: İşletim sisteminin medyası şu an elinizde hazır değilse veya daha sonra kuracaksanız bu bölümü seçebilirsiniz. 2. Bölüm Önyükleme CD’si/DVD-ROM’undan işletim sistemi yükle: Burada 2 tip alan bulunmaktadır. Eğer elinizde fiziksel medya varsa Fiziksel CD/DVD sürücüyü seçip fiziksel işletim sistemindeki CD/DVD sürücü harfini seçebilirsiniz. Eğer elinizde kuracağınız işletim sisteminin ISO dosyası mevcut ise Görüntü Dosyası (.iso) seçip gözat butonu ile işletim sisteminizin iso imaj dosyasını gösterebilirsiniz. 3. bölüm ise eğer bir sanal disk üzerinde kayıtlı yükleme medyanız var ise bu bölümü seçebilirsiniz. Gözat butonu ile .vfd dosyanızı gösterebilirsiniz. Gerekli ayarlamayı yaptıktan sonra ileri butonuna basın veya dokunun.
- Artık ayarlamalarınız bitmiştir. Özet ekranında ayarlarınızı kontrol edin ve işlemlerinizi doğru yaptığınızdan eminseniz son butonuna tıklayarak sanal makinenizi oluşturun.
- Artık sanal makineniz oluşturulmuş durumdadır.
- Bundan sonraki adımlarda ise sanal makinemizin fiziksel ağa bağlanabilmesi (internete çıkabilmesi veya diğer bilgisayarlar ile haberleşebilmesi) için gerekli ayarları yapalım.
- Sanal makineler bölümünde boşluğa tıklayarak sanal makinelerin seçili olmamasına dikkat ederek Eylem menüsünden Sanal Anahtar Yöneticisine tıklayalım.
- Gelen Sanal Anahtar Yöneticisi penceresinde Yeni sanal ağ anahtarına tıklayın veya dokunun. Burada 3 adet (dış, iç, özel olmak üzere) anahtar göreceksiniz. Dış: Makinenizin fiziksel ethernet kartını sanal makinenize paylaştırmanıza ve beraberce kullanmanızı sağlar. İç: Makinenizin fiziksel ağını değil sadece kendi içinde fiziksel makine ile sanal makineyi haberleştirir, internete ve diğer bilgisayarlara sanal makine üzerinden ulaşmanıza engel olur. Özel: Kendi özel ağınızı oluşturmanıza izin verir. Burada eğer sanal makineniz üzerinden internete bağlanacaksanız veya diğer makineler ile haberleştirecekseniz, Dış’a dokunarak veya tıklayarak seçip aşağıda bulunan sanal anahtar oluştur butonuna tıklayın veya dokunun.
- Bu bölümde aşağıdaki seçenekleri işaretleyerek uygula veya tamam butonuna dokunun veya tıklayın. Bu bölümdeki Ad kısmı ağınıza vereceğiniz ismi temsil eder. Bağlantı türündeki Dış ağ altında bulunan ethernet kartı modeli sizde yerel ağa bağlı olan kablolu veya kablosuz bağdaştırınıcızı seçmeniz gerekir.
- Artık sanal makinenizin ağı da hazırdır.
- Son olarak sanal makinemize bu ağı gösterebilmek için sanal makinenize tıklayarak veya dokunarak seçili hale getirin ve sağ alt taraftaki ayarlar butonuna basın.
- Gelen pencerenin sol tarafında Donanımların altında Yerel Ağ’a dokunun veya tıklayın. Sağ tarafta bulunan sanal ağ kutusunda az evvel yukarıda vermiş olduğunuz ismi seçili hale getirin. Uygula ve tamam butonlarına basın veya dokunun.
- Yerel ağı da tanıttıktan sonra sanal makinenizi seçerek sağ taraftan başlat diyerek sanal makinenizi çalıştırabilirsiniz.
“Windows 8, Windows Server 2012 Hyper-V ile Sanal Makine Oluşturmak” için 2 cevap
[…] için Hyper-V kullanımı makalesinden faydalanabilirsiniz. Bir sanal makine oluşturmak için ise Hyper-V üzerinde sanal makine oluşturmak makalesini […]
[…] Hyper-V sanal makine yöneticisini açınız. […]